Ηχηρό «όχι» από πολίτες και φορείς στην ιδιωτικοποίηση του νερού

sostetonero1

Σωματεία της ΕΥΔΑΠ, κόμματα, φορείς και οργανώσεις συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με κεντρικό σύνθημα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν το απόγευμα το Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Ομιλίες απηύθυναν κυρίως εκπρόσωποι από τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη συγκέντρωση συμμετέχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, οι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.

Λίγη ώρα αργότερα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε και το ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα «Νερό, κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Στην πρώτη συγκέντρωση κάλεσε η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, που στηρίζεται από 74 φορείς και οργανώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ' τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ενιαίος-αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν». 

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα από ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ»

Οι επιθέσεις στο νερό συνεχίζονται. Αν και υπάρχουν 4 αποφάσεις στο ΣτΕ που ρητά αναφέρουν ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα, διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να τις ξεπεράσουν.

Την Δευτέρα 20/3 εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο Νόμου όπου παραχωρεί τον έλεγχο του νερού όλης της χώρας σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και όχι στο κράτος.

Εμμέσως, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ επιχειρείται μια ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ αλλά και στο νερό ευρύτερα ζητάμε:

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη ΡΑΑΕΥ.

Να τηρηθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για το νερό.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε ομόφωνα να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για να εκφράσουμε την αντίθεση και την αγανάκτηση μας στα σχέδια τους.

Στην Κατερίνη, από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας πολίτες και νέοι συγκεντρώθηκαν σε κόμβους της πόλης και κρατώντας πανό ενημέρωναν τον κόσμο για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση.

«Σήμερα βρεθήκαμε σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης ενημερώνοντας τους πολίτες για την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο ανοίγει διάπλατα την πόρτα ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ελπίζουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο πού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την μετάβαση του υψίστου αυτού αγαθού, του νερού, στα χέρια ιδιωτών», τονίζει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης σε ανάρτησή της.

sostetonero2

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ