Στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ένας στους πέντε Ευρωπαίους

eurostat pove1

Η ακρίβεια έχει οδηγήσει στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού έναν στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καταγράφοντας μάλιστα την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τρίτη από το τέλος μαζί με τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, ως τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια.

Συγκεκριμένα, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 21,7% του πληθυσμού, το 2021 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ζούσαν δηλαδή, σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας).

Πρόκειται για μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια, 21,6% του πληθυσμού).

Μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ταυτόχρονα.

Το 2021, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27,0 εκατομμύρια αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

eurostat pove2

Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).

πηγή: documento

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ