Ενεργά κρούσματα το 2,5% του πληθυσμού, στο 1,4% ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά

koronoios eodydeigm

Αχτίδα αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα εξέπεμψε σήμερα με τις δηλώσεις της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει εξαιρετικά υψηλό και δεν χωρά εφησυχασμός για αναβολή του εμβολιασμού λόγω ηπιότερου κινδύνου νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 230.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που μεταφράζεται, είπε, σε περίπου 2,5% του πληθυσμού.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ακόμα ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση της θετικότητας περίπου στο 9% αλλά με σαφείς πτωτικές τάσεις, ενώ δείχνει να σταθεροποιείται και ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών.

Όσον αφορά στις νοσηλείες η καθηγήτρια ανέφερε ότι «έχουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες, με σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων». Ειδικά την τελευταία εβδομάδα η αύξηση των νέων εισαγωγών είναι 40% είπε και σημείωσε ότι απ' τους νοσηλευόμενους έξι στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτή τη στιγμή, είπε, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με κορονοϊό πάνω από 5.000 ασθενείς, με την κάλυψη των απλών κλινών να είναι στο 67% και των κλινών ΜΕΘ στο 88%. Μάλιστα, εκτίμησε ειδικά για τους διασωληνωμένους ότι αναμένεται να κυμανθεί στο ίδιο επίπεδο τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε επιφυλακτικοί με την «Ο» ειδικά για άτομα ανεμβολίαστα μεγαλύτερης ηλικίας» είπε η Β. Παπαευαγγέλου υπενθυμίζοντας ότι «η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα».

Για σταθερή πορεία αλλά με πολύ υψηλά κρούσματα, μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο έκανε αναφορά η κ. Παπαευαγγέλου είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα η διάμεση ηλικία να είναι μεγαλύτερη κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη πια, πράγμα που σημαίνει σοβαρότερη νόσο, τόνισε.

Επίσης, η δεύτερη παρατήρηση που έκανε είναι ότι καταγράφεται μεγάλη διασπορά εκτός μεγαλουπόλεων και ότι σημαντική αύξηση σημειώνεται σε πολλά νησιά, ειδικά στην Κρήτη, στην Ξάνθη, στη Φωκίδα, στον Έβρο, στην Κατοριά και στη Φθιώτιδα.

Η πορεία της νόσου στα παιδιά

Ειδική αναφορά έκανε στα παιδιά, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία και δεν έλεγχονταν ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές, τα παιδιά θα κυκλοφορούσαν και θα συνέβαλαν στη διασπορά του ιού.

Η καθηγήτρια είπε ότι ενώ το φθινόπωρο τα κρούσματα σε παιδιά επί του συνόλου ανέρχονταν σε περίπου 25%, μέσα στις διακοπές αυτό το ποσοστό έπεσε στο 15-16%.

Όπως είπε, απ' τις αρχές της εβδομάδας «ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός», συγκεκριμένα 1,4%.

Η αύξηση των νέων διαγνώσεων στα παιδιά θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας, πρόσθεσε.

πηγή: efsyn

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ