Γιώργος Παπαγεωργίου: «Ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών των νέων»
Η υιοθέτηση τοπικών πολιτικών νεολαίας με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για δημιουργική παραμονή και παρουσία των νέων ανθρώπων σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Κατερίνη, μοιάζει ουτοπικό, τουλάχιστον για τις έως τώρα αυτοδιοικητικές αρχές.
Ουσιαστικά, ποτέ δεν υπήρξε μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη νεολαία που να έχει διάρκεια και την κατάλληλη υποδομή ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αντίστοιχης κουλτούρας στην πόλη. Αντιθέτως, στις δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου κυριαρχεί το φολκλόρ και η ετήσια αναπαραγωγή πανομοιότυπων εκδηλώσεων με επετειακό και ενίοτε συντηρητικό χαρακτήρα.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής, τα μέλη του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να αλλάξουν το σκηνικό, φέρνοντας νέες ιδέες και προτάσεις και απαιτώντας τη δημιουργία υποδομών που να απευθύνονται στη νεολαία και στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Με αφορμή την επικείμενη δράση Προσομοίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Παπαγεωργίου, μιλά στο e-pieria.gr για τις προτεραιότητες των παιδιών, για την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών νεολαίας από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς αλλά και για τις υποδομές και θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνέντευξη στον Θέμη Κωτούλα
Ποιος ο στόχος του Δικτύου και ποιες είναι οι προτεραιότητές του το επόμενο χρονικό διάστημα;
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης με σκοπό να συγκροτήσουμε μία κοινότητα που θα παρέχει τη δυνατότητα στους νέους της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναδείξουν δημιουργικά τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν ιδέες και λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Διαμορφώσαμε, με βάση τα βιώματα που αποκτήσαμε στη συνέχεια, έναν κόμβο νεανικών ιδεών προσανατολισμένο στη δημιουργία ευκαιριών για τους συνομηλίκους μας και που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη προτάσεων από τους νέους για την ίδια την πόλη. Ενεργοποίηση, εθελοντισμός και επαναπροσδιορισμός της σχέσης των νέων με την πόλη θα μπορούσαν χαρακτηρίσουν εν συντομία τη δράση μας.
Από τη ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου που αναμένεται να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έως τις συζητήσεις σε στρογγυλά θεματικά τραπέζια, τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κινητικότητα των νέων στον ευρωπαϊκό χώρο και τις εθελοντικές παρεμβάσεις επιχειρούμε να τονίσουμε την ανάγκη να δοθεί έμφαση σε ζητήματα που επηρεάζουν τη νεολαία της Κατερίνης.
Η Σύνθεση – Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί μία από τις κύριες δράσεις σας οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στη νεολαία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς υποδέχονται τις προτάσεις σας οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες;
Δράσεις όπως η προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν καινοτόμες διαδικασίες διαλόγου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα συνιστούν ένα καλό μέσο προκειμένου τοπικοί άρχοντες και νέοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι ευτυχές το γεγονός πως στην πόλη μας στελέχη δείχνουν πως ενδιαφέρονται να ακούσουν τις απόψεις των νέων και τον τρόπο που δομούν κα πραγματοποιούν το διάλογο τους.
Κάτι τέτοιο φυσικά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τόσο για τους συμμετέχοντες που αισθάνονται πως αποκτούν δυναμικά φωνή, όσο και για τους ίδιους τους τοπικούς αξιωματούχους που προσεγγίζουν τις ιδέες των νέων και μπορούν να αφουγκραστούν αποτελεσματικότερα τις επιθυμίες των τελευταίων. Απαιτείται, ωστόσο, το ενδιαφέρον να μην μείνει στο αίσθημα της απλής περιέργειας για τα ζητήματα που συζητάνε οι νέοι, αλλά να αναζητηθεί αμοιβαίος τρόπος να επιτευχθεί ουσιαστική και διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Διαμορφώνοντας τοπικές πολιτικές που καταπιάνονται με ζητήματα νεανικής εκπαίδευσης, εργασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων η πόλη μπορεί να επενδύσει στον ανοιχτότερο και φιλικότερο χαρακτήρα της προς τους νέους»
Ποιες υποδομές θεωρείται ότι λείπουν από την πόλη που να υποστηρίζουν τις δράσεις νεολαίας και γενικότερα τις πρωτοβουλίες των νέων
Ένα Κέντρο Νεολαίας με χώρους διαθέσιμους σε νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν ή μέσω των προγραμμάτων που θα αναλάμβανε να συντονίσει θα μπορούσε να λύσει πάγια ζητήματα των νέων που αναζητούν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.
Μέσα από ένα φιλόξενο περιβάλλον οι νέοι θα μπορούσαν να πληροφορηθούν για ευκαιρίες που τους αφορούν, να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σχετικά με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους σε πληθώρα τομέων, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να επιτευχθεί ευκολότερα ο συντονισμός και η διάδοση των νεανικών προσπαθειών ομάδων κοινωνίας των πολιτών και συλλόγων. Ενισχύοντας έμπρακτα τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και την ανάπτυξη των προοπτικών των νέων, μέσα από τη δημιουργία ενός μικρού οικοσυστήματος (hub) προσαρμοσμένου στις ανάγκες της Κατερίνης ο Δήμος θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών των νέων με καθοδήγηση και κίνητρο στην ανάληψη ενεργού ρόλου από αυτούς στην τοπική κοινωνία.
Τι θα προτείνατε στη δημοτική αρχή για να ενισχύσει το ρόλο των νέων ανθρώπων και τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον του τόπου;
Πρωτίστως να θέσει τα θέματα νεολαίας σε προτεραιότητα. Η επαρχία απογυμνώνεται σταδιακά από τα δυναμικότερα κομμάτια του πληθυσμού της, οι μικρότερες κοινωνίες αδειάζουν από νέους που φαντάζονται το μέλλον τους μακριά από αυτές και οι ΟΤΑ οφείλουν να αντιληφθούν πως είναι αναγκαία η περαιτέρω δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό.
Προκειμένου η Κατερίνη να ενισχύσει το νεανικό της χαρακτήρα και να θέσει τα ζητήματα των νέων στο προσκήνιο μπορεί να εκμεταλλευτεί διάφορα διαθέσιμα εργαλεία. Δομώντας διαδικασίες και μηχανισμούς δομημένου διαλόγου με τη νεολαία της πόλης η δημοτική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να καταγράψει τις ανάγκες των νέων σχετικά με τη ζωή τους στην πόλη και να υιοθετήσει αντίστοιχες πολιτικές. Προσομοιώσεις, Δημοτικά Συμβούλια Νέων, θεματικές συζητήσεις, φόρουμ διαλόγου, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα καλά εφαρμοσμένα παραδείγματα που μπορούν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις να αποτυπώσουν τις επιθυμίες των νέων. Μέσα από τη λειτουργία των μηχανισμών αυτών ο Δήμος θα καταφέρει ευκολότερα αξιοποιώντας τον αντιπροσωπευτικό τους χαρακτήρα να έρθει σε επαφή με νεανικές ιδέες και να λαμβάνει εύκολα τη γνώμη των νέων για την πολιτική που επιθυμεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει..
«Δομώντας διαδικασίες και μηχανισμούς δομημένου διαλόγου με τη νεολαία της πόλης η δημοτική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να καταγράψει τις ανάγκες των νέων σχετικά με τη ζωή τους στην πόλη και να υιοθετήσει αντίστοιχες πολιτικές»
Ξέρουμε ότι η συλλογική δουλειά είναι αυτή που προέχει στις δραστηριότητές σας. Τι σημαίνει για εσάς η συναπόφαση και η συνεργασία
Αποτελούν τα αναγκαία συστατικά επιτυχημένης εφαρμογής ιδεών. Λειτουργούμε μεταξύ μας στη βάση της ανοιχτής συνεργασίας που βασίζεται στην προθυμία, τη συλλογική λήψη αποφάσεων και την από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη του σχεδιασμού. Παράλληλα, η συνεργασία συνιστά την αναγκαία διέξοδο για την περαιτέρω ενίσχυση του εγχειρήματος. Μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσουμε φιλοδοξούμε να έρθουμε σε επαφή με ενδιαφέρουσες ιδέες και πρακτικές αλλά και να κοινοποιήσουμε ευρύτερα το όραμα μας.
Γιατί ένας νέος να μείνει στην Κατερίνη; Πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική η πόλη για τους νέους ανθρώπους.
Αποτελεί στοίχημα να αντιστρέψουμε το μοτίβο που εμφανίζει την επιλογή της παραμονής ενός νέου στην Κατερίνη ως λύση ανάγκης. Δεν είναι πάντα εύκολη η παραμονή σε μία επαρχιακή πόλη για έναν 20άρη. Σημασία όμως έχει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα επέτρεπαν στον τωρινό ή το μελλοντικό νέο να αντιμετωπίζει την παραμονή του στην πόλη ως ένα θετικό σενάριο.
Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των νέων στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τη διαμόρφωση κατάλληλων μηχανισμών διαλόγου, ανοίγοντας την πόλη και το Δήμο περισσότερο στις ανάγκες των νέων, διαμορφώνοντας τοπικές πολιτικές που καταπιάνονται με ζητήματα νεανικής εκπαίδευσης, εργασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων η πόλη μπορεί να επενδύσει στον ανοιχτότερο και φιλικότερο χαρακτήρα της προς τους νέους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δείξει πως ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την παραμονή των νέων στους κόλπους της.