Παρουσίαση του ημερολογίου «Κατερίνη, 12+1 Ιεροί Ναοί» στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ

ftaras imnestor2

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Φωτογραφίες Δημήτρης Κοντοδημητρόπουλος

Σε εορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου και ώρα 7.30, το δεύτερο εικαστικό ασπρόμαυρο επιτοίχιο ημερολόγιο 2023, με θέμα «12+1 Ιεροί Ναοί" της Κατερίνης από τις εκδόσεις Οξύνοια, που ανήκουν στον Παναγιώτη Φτάρα. Από νωρίς, φίλοι εικαστικοί και της φωτογραφίας, συγγραφείς και αναγνώστες  προσήλθαν για να τιμήσουν τον δημιουργό, και να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των: εκπαιδευτικού, ιστορικού και συγγραφέως Αντωνίας Βαρμάζη, και της Χριστίνας Δεμερτζίδου συγγραφέως και νέου μέλους της φωτογραφικής κοινότητας της πόλης, οι οποίες μίλησαν για το ημερολόγιο, η κάθε μια με τη δική της οπτική ματιά και αντίληψη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέτυ Σκούφα, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Νταντάμης Γιάννης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας Γιάννης Πίτσιος και η πρώην αντιδήμαρχος κ. Μακρίδου. 

Η κ. Βαρμάζη μεταξύ άλλων μίλησε για την κάθε εκκλησία ξεχωριστά, συνδέοντας τις με προσωπικές μνήμες, πως οι ναοί είναι σύμβολα για κάθε άνθρωπο, είναι όλες εκείνες οι αναμνήσεις από τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, των εορτών, του γάμου, της βάφτισης και του τελευταίου αποχαιρετισμού. Είναι οι στιγμές πρόσημα σε κάθε άνθρωπο και αν παρακολουθήσετε προσεκτικά θα ανακαλέσετε όλες τις αναμνήσεις σας από όλη την πορεία της ζωής σας. Γιατί ημερολόγιο; Γιατί εκεί καταγράφουμε τις ανομολόγητες αλήθειες μας. Είναι η προσπάθεια των δυο δημιουργών, της Ζωής και του Παναγιώτη, να παντρέψουν την πένα και τον φακό έχοντας κινητήρια δύναμη την εκκλησία. Η Ζωή ακούει τη φωνή της Ιστορίας, ντύνει με κείμενο την εικόνα και μετατρέπει τις φωτογραφίες σε ζωντανό οργανισμό με σάρκα και οστά και αποκτά έναρθρο λόγο. Ο Παναγιώτης αποφασίζει να αποτυπώσει με λευκό και μαύρο και μοναδικό συνοδοιπόρο τον ουρανό και τη φύση σ’ ένα ταξίδι ατέρμονο, ανομολόγητης μοναξιάς αλλά συνάμα απόλυτης αφοσίωσης στο θείο.»

ftaras imnestor1

ftaras imnestor3

ftaras imnestor4

Ενώ η Χριστίνα Δεμερτζίδου αφού έδωσε τη δική της οπτική για την τέχνη, λέγοντας πως :Η τέχνη μεταμορφώνει τον κόσμο - ό,τι μας απελπίζει ένας καλλιτέχνης μπορεί να το εκφράσει με μια εικόνα - το όραμα του, μπορεί να γίνει από ατομικό, συλλογικό. Και κάπως έτσι ενώνουμε τα χέρια και προσπαθούμε πλέον μαζί να αλλάξουμε την εικόνα του τόπου μας. . Συνέχισε τον λόγο της με το μάρκετιγκ του τόπου, το οποίο και σπούδασε. «Στο Μάρκετινγκ Τόπου όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στη σχέση τουρισμού και πολιτισμού. Οι πόλεις λειτουργούν με πιο επιχειρηματική λογική και σκοπός είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητα ενός τόπου. Το μάρκετινγκ είναι ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης που προϋποθέτει δράση. Οι 12 + 1 Ναοί λοιπόν που παρουσιάζονται στο ημερολόγιο είναι μια συνειδητή απόφαση/δράση του φωτογράφου, μια “καμπάνια” προβολής του τόπου μας. Η δικιά μου αισθητική θέλει σίγουρα χρώμα, όμως η καλλιτεχνική προσέγγιση του φωτογράφου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τους ναούς και δε μπορείς παρά να θαυμάσεις το αποτέλεσμα, την εικαστική μαγεία του ασπρόμαυρου. Για τους επαγγελματίες του τουρισμού, ο Θρησκευτικός Τουρισμός είναι ένα από τα δυνατά πλεονεκτήματα του νομού μας. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο όμως δίνει κάτι παραπάνω καθώς οι ναοί παρουσιάζονται και ως έργα τέχνης. Υπάρχει και ο αρχιτεκτονικός τουρισμός όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν έναν προορισμό μέσα από τα κτίρια και την Αρχιτεκτονική του. Το ημερολόγιο λοιπόν δημιουργεί μια κατάσταση WIN-WIN καθώς όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ο εικαστικός επικοινωνεί το έργο του, ο Δήμος αποκτά μια πιο ελκυστική εικόνα και οι τουρίστες βρίσκουν αυτό που αναζητούν.  Η “πώληση” ενός τόπου προϋποθέτει την από κοινού δραστηριοποίηση για να μεγιστοποιηθεί η κοινωνική και οικονομική λειτουργία της περιοχής. Το δίδυμο Φτάρας-Κουτσουρά έχει ως όραμα το ημερολόγιο να καθιερωθεί ως μια παράδοση του τόπου μας, όπου κάθε χρόνο θα αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης μας. Στο εικαστικό ταξίδι τους αυτό θα μας έχουν στο πλευρό τους, γιατί τους θαυμάζουμε και το έργο τους είναι αξιέπαινο.» 

ftaras imnestor5

ftaras imnestor6

Στη συνέχεια έκανε παρέμβαση η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Ζωή Κουτσουρά, η οποία προλόγισε το ημερολόγιο. Μίλησε για την εμπειρία και το κοινό ταξίδι τους και το πώς αυτά τα δυο συλλεκτικά ημερολόγια έγιναν η αρχή της αναμονής της έκπληξης για το επόμενο συλλεκτικό ημερολόγιο «Οι δεκαοκτώ ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνθέτουν το ημερολόγιο του 2023, συγκεντρώνουν όλους τους ναούς της πόλης. Συγκεντρώνουν την πόλη! Κάθε φωτογραφία και μια μοναδική αφήγηση! Όλες μαζί, η Κατερίνη»

Την παρουσίαση του ημερολογίου έκλεισε ο δημιουργός Παναγιώτης Φτάρας, ο οποίος ευχαρίστησε το βιβλιοπωλείο Νέστωρ για τη φιλοξενία και όσους όλους τον τίμησαν, μίλησε για τη μεγάλη φωτογραφική κοινότητα της πόλης αλλά και του νομού, είπε πως όμορφο είναι να οργανωθεί ένα φωτογραφικό φεστιβάλ στην πόλη αλλά έκανε κι ένα διαδραστικό μάθημα φωτογραφίας, μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους τις σκέψεις αλλά και τις φωτογραφικές δυσκολίες που αντιμετώπισε σε κάθε ναό. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, υπέγραψε τα ημερολόγια και φωτογραφήθηκε με τους φίλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image