Κατερίνη, ένας φιλόξενος σταθμός σε κάθε ταξίδι

iridaekth1

Η Φωτογραφική Ομάδα «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης συμμετείχε, με πέντε μέλη της, σε φωτογραφική δράση που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης του ενταξιακού προγράμματος HELIOS και ταυτόχρονα αποτελεί μέρος των ευρύτερων κινήσεων του ΔΟΜ για στενότερη συνεργασία και ανάδειξη καλών πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.  Πρόκειται για ένα θεματικό φωτογραφικό διάλογο με την πόλη μέσα στην οποία ζούμε και κινούμαστε. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να πετύχει τη συμμετοχή προσφύγων, καθώς και του τοπικού πληθυσμού, στην οπτική αποτύπωση της ταυτότητας της πόλης της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ζουν, όπως την αντιλαμβάνονται. Τί τους εντυπωσιάζει, τί βρίσκουν ενδιαφέρον, με τί ταυτίζονται και τί τους αποξενώνει. 

Η εν λόγω δράση θα αποτελέσει την αφορμή για διάλογο πάνω στην ταυτοτική αντίληψη που κάθε πόλη εμπνέει σε όλους τους ανθρώπους που διαβιούν ταυτόχρονα σε αυτή και να αναδείξει πτυχές αρμονικής συνύπαρξης μέσω της πραγματικότητας στην οποία ζούμε (π.χ. κοινά ενδιαφέροντα, προβλήματα κ.ά.). 

Σ’ αυτό το φωτογραφικό project συμμετείχαν μαζί με τους πέντε φωτογράφους της Ίριδας και τρεις πρόσφυγες από Συρία, δύο  αγόρια και ένα κορίτσι, ηλικίας 18 έως 21 ετών. Πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήρι φωτογραφίας (workshop) όπου τα μέλη της Ίριδας είχαν τον ρόλο του εκπαιδευτή-επιμορφωτή και με τη βοήθεια μεταφράστριας έγιναν κάποια μαθήματα για τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους και οδηγίες για τη σύνθεση φωτογραφιών και κάποιες συμβουλές για φωτογραφία μέσω κινητού. Τα προσφυγόπουλα έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τα μαθήματα και το ενδιαφέρον τους ήταν έκδηλο και οι ερωτήσεις τους και απορίες πολλές. Έκδηλη επίσης ήταν και η χαρά τους να συμμετάσχουν σε αυτή την όμορφη δράση και να γνωρίσουν την πόλη της Κατερίνης με «άλλα μάτια» και μέσα από το φωτογραφικό φακό να αποτυπώσουν την εντυπωσιακή ομορφιά της πόλης, ανθρώπινες στιγμές και συναισθήματα.

Η δράση συνεχίστηκε με φωτογράφηση στο πάρκο της Κατερίνης και σε άλλα σημεία της πόλης, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην Παραλία Κατερίνης. Για καλύτερη εξοικείωση πάνω στη φωτογράφηση δόθηκαν στα παιδιά ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές από μέλη της Ίριδας, έχοντας έτσι την ευχέρεια να φωτογραφίζουν ότι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον σύμφωνα φυσικά με την καθοδήγηση και τις απαραίτητες συμβουλές από την ομάδα μας και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid19. Δημιουργήθηκε έτσι μία όμορφη παρέα, όσο εξελίσσονταν η δράση, που χαίρονταν τις φωτογραφικές εξορμήσεις, δημιουργώντας άρρηκτους δεσμούς και εξοικείωση μεταξύ της ομάδας, η οποία έφερε εις πέρας το project και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα προσφυγόπουλα, αν και αρχάριοι, ανταποκρίθηκαν επάξια στο δύσκολο αλλά σημαντικό αυτό ρόλο του φωτογράφου, με συνέπεια και ήθος και επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη. Η χαρά μας, ως μέλη της φωτογραφικής ομάδας Ίριδα, είναι μεγάλη που καταφέραμε αυτό το ελάχιστο αλλά πολύ ουσιώδες, να βλέπουμε στα πρόσωπα αυτών των παιδιών την χαρά τους και μια ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό, για την αγάπη που τους έχει προσφέρει.

Ακολούθως έγινε η τελική επιλογή των φωτογραφιών και των κειμένων της συλλογικής έκθεσης από τα μέλη της Ίριδας σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (3 φωτογραφίες από τους πρόσφυγες και 3 φωτογραφίες από την Ίριδα).

Αυτές οι τελικές φωτογραφίες θα προβληθούν σε διαδικτυακή έκθεση φωτογραφιών από τη ΔΟΜ,  με συνοδευτικά κείμενα των συμμετεχόντων.

Η δική μας έκθεση έχει τίτλο «Κατερίνη, ένας φιλόξενος σταθμός σε κάθε ταξίδι»

Τραίνα έρχονται και φεύγουν, φέρνουν ανθρώπους με αποσκευές τις χαρές τους και τις λύπες. Μα πάντα θα ‘ναι εδώ ένας φιλόξενος σταθμός να κατεβείς, η Κατερίνη. 

 Εν μέσω πανδημίας και ελλείψει πολιτιστικών εκδηλώσεων η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης είναι ενεργή και δίνει το παρόν στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Φωτογραφική Ομάδα «Ίριδα»

Εταιρεία Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image
Image