
του Αντώνη Κάλφα
Αν κάτι προσέφερε η θαυμάσια πρωτοβουλία των Φίλων για ένα Μουσείο Πόλης στην Κατερίνη (στον Γιάννη Ποικιλίδη και στους άξιους συντελεστές αξίζουν και πάλι συγχαρητήρια) στο ζωντανό και πλούσιο πρόγραμμα της ημερίδας του Σαββάτου είναι πως επιτέλους έγινε πρακτικά και επιστημονικά κατανοητό ότι η ίδρυση ενός Μουσείου είναι μια αναγκαιότητα και κυρίως μια αναγκαιότητα πραγματοποιήσιμη.
Οι εξαιρετικοί εισηγητές (μουσειολόγοι του ΕΚΠΑ, στελέχη του Μουσείου Πόλης του Βόλου και των ΓΑΚ Πιερίας, ιστορικοί τέχνης, αρχιτέκτονες και φιλίστορες της πόλης) απέδειξαν με στέρεα επιχειρήματα και επιστημονική επάρκεια τόσο τις προϋποθέσεις όσο και τις ώριμες πια τοπικές ανάγκες για την ύπαρξη και δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου.
Ο γόνιμος διάλογος με το κοινό, οι παρεμβάσεις και οι λογής επισημάνσεις έδειξαν με σαφήνεια πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο έργο για τους κατοίκους της Κατερίνης, για το πολυσύνθετο πλέγμα της πόλης, για τον πολιτισμό και τις κοινωνικές απαιτήσεις στον αιώνα που διανύουμε. Ένα Μουσείο δηλαδή ευέλικτο, διαθεματικό, πλουραλιστικό, πολύπλευρο, ζωντανό κύτταρο δημοκρατίας από τα κάτω το οποίο θα δώσει πνοή, όραμα και περιεχόμενο στις σύγχρονες ευαισθησίες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην Κατερίνη.
Εξάλλου ήδη στα προηγούμενα είκοσι τουλάχιστον χρόνια οι σχετικές προτάσεις είχαν τεθεί—έστω και στο πεδίο των φιλοδοξιών των δημοτικών παρατάξεων. Ένα μικρό παράδειγμα αποτελούν τα όσα γράφονταν στις προπροηγούμενες εκλογές στο προεκλογικό φυλλάδιο του συνδυασμού Χιονίδη—δημάρχου επί δωδεκαετία. Έλεγε λοιπόν εκεί το πρόγραμμα για τον πολιτισμό υπό τον φιλόδοξο τίτλο «Οι δεσμεύσεις μας»: «3. Ίδρυση 3 μουσείων: 1. Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από τις ανασκαφές όλης της Πιερίας. 2. Μουσείο Καπνού. 3. Λαογραφικό Μουσείο σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.[…] 7. Δημιουργία τμήματος Ιστορικών Αρχείων του Δήμου Κατερίνης για τη διάσωση των γραπτών ιστορικών τεκμηρίων της πόλης ζωής των πολιτών (προσφυγικοί καταυλισμοί, εκδηλώσεις κ.α.). 8. Αναπαλαίωση παλιών κατοικιών σε κάθε περιοχή της Κατερίνης. Σκοπός μας η δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας των προσφύγων κάθε συνοικίας και μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού. 9. Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης».
Λίγο πολύ παρόμοιες ιδέες και προτάσεις διαβάζουμε και στο πρόγραμμα του νυν δημάρχου Κατερίνης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές προτείνεται: «Δημιουργία Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και «Ίδρυση Δημοτικής Χαρτοθήκης» με έκθεση χαρτών από τη συλλογή Μεγαλόπουλου» ΠΗΓΗ: Πολιτισμός – Εκκίνηση (koukodimos.gr)]
Τέλος, από τη μεριά του συνδυασμού Νταντάμη διαβάζουμε; «ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»: Οργανώνουμε Μουσείο της Τοπικής μας Ιστορίας, με πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία όπου θα αποτυπώνεται η πολυκύμαντη πορεία της. Προτείνουμε το «Τσαλοπούλειο» ως χώρο γι αυτό το μουσείο. Παράλληλα θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ενώ στους χώρους του θα λειτουργεί καφέ και μόνιμο εκθετήριο. [ΠΗΓΗ: Γιώργος Νταντάμης, Προγραμματικές θέσεις, σσ. 30-32].
Οι φίλοι του Μουσείου Πόλης Κατερίνης έπραξαν το καθήκον τους και με το παραπάνω. Δεν μένει λοιπόν παρά, στα όσα ήδη ώριμα αιτήματα εκτέθηκαν, η κινητοποίηση των δημοτικών αρχών να δώσει το οριστικό οργανόγραμμα για την έναρξη των σχετικών πρωτοβουλιών. Χωρίς υπαναχωρήσεις. Χωρίς μισόλογα. Τελεσιδίκως.